Sunday, August 16, 2009

Το μουσείο της Βεργίνας

Η αίσθηση που νιώθεις να σε καταβάλλει μπαίνοντας στο μουσείο της Βεργίνας, μοναδική... Έτσι ένιωσα όταν μπήκα στο μουσείο... Η ξενάγηση ξεκίνησε με μια μικρή προβολή σχετικά με τα ευρήματα που βρέθηκαν στην Βεργίνα. Στη συνέχεια θαυμάσαμε τα άψογα καλλιτεχνημένα αγάλματα της εποχής. Τις κόρες που σε συνάρπαζαν με την ομορφιά τους και διάφορα αγαλματίδια. Έπειτα, βρισκόσουν μπροστά από τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου του 4ου με την μαρμάρινη είσοδο, που έκλεβε την παράσταση. Οι αρχαιολόγοι δεν τόλμησαν να την ανοίξουν επειδή υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να γκρεμιστεί κι έτσι προτίμησαν να βγάλουν απ' τον πίσω τοίχο ένα κομμάτι και να μπουν από' κει. Προχωρήσαμε σε μια μεγάλη αίθουσα με τα αντικείμενα του Βασιλιά Φιλίππου και της συζύγου του: Τις δυο λάρνακες, του Φιλίππου και της γυναίκας του, με το αστέρι της Μακεδονίας σκαλισμένο, όπου ζύγιζαν 8,5 και 5,5 κιλά ,σχεδόν καθαρού χρυσού, αντίστοιχα. Τα θεσπέσια χρυσά στεφάνια τους είχαν την μορφή φύλλων βελανιδιάς, καθώς την θεωρούσαν ιερό δέντρο και τέλος τα στολίδια από τον ''καναπέ'' του Βασιλιά, καθώς και την εκπληκτική πανοπλία του. Συνεχίσαμε βλέποντας αντικείμενα της εποχής : δοχεία, πιάτα, ποτήρια αλλά και τα σκεύη του Βασιλιά. Στη συνέχεια είδαμε τον τάφο του γιου του Μ. Αλέξανδρου -που απ' ότι λένε δολοφονήθηκε σε ηλικία 13-16 χρονών-, καθώς και το στεφάνι του που ήταν ακουμπισμένο πάνω σε ένα δοχείο όπου στο εσωτερικό του υπήρχαν τα κόκαλά του. Έπειτα είδαμε και έναν τρίτο τάφο που λένε πως ήταν θαμμένοι μια γυναίκα και το παιδί της, αλλά και έναν τέταρτο που μάλλον ήταν θαμμένος ένας άντρας. Τελευταία μας ''στάση'' ήταν μια αίθουσα όπου υπήρχαν επιτύμβιες στήλες από τάφους της εποχής. Βγαίνοντας οι εντυπώσεις ήταν οι καλύτερες, καθώς το αίσθημα της υπερηφάνειας κυριαρχούσε μέσα μας…

Saturday, August 8, 2009

Αν είσαι τυχερός και δεις αρκούδα...

Ιουνίου 13, 2009 · Κατηγορία Uncategorized
Η παράδοση λέει ότι η συνάντηση με αρκούδα σημαίνει υγεία και καλοτυχία.
Για να μειωθεί κατά το δυνατόν ο κίνδυνος συνάντησης με ένα μεγάλο ζώο, όπως η αρκούδα, στο δάσος θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει ότι:
Η αρκούδα έχει εξαιρετική όσφρηση, πολύ καλή ακοή και όχι τόσο καλή όραση
Έχει εξαιρετική μνήμη και νοημοσύνη
Ο ζωτικός της χώρος είναι 100-150 χλμ2 για ένα θηλυκό και έως και παραπάνω από 400 χλμ2 για ένα αρσενικό άτομο.
Αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί συγκεκριμένη ρουτίνα στις καθημερινές της μετακινήσεις: χρησιμοποιεί την ίδια όχθη ρεματιάς και τον δασικό δρόμο για τις μετακινήσεις της, το ίδιο μονοπάτι για να πάει στη φωλιά της, τους ίδιους οπωρώνες για να βρει φρούτα.
Η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης
Αυτά σημαίνουν πως αντιλαμβάνεται εύκολα τον γύρω της χώρο και συνήθως καταλαβαίνει πολύ νωρίτερα την παρουσία του ανθρώπου από ό,τι ο άνθρωπος τη δική της παρουσία και απομακρύνεται.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας υπάρχει ένας βασικός κανόνας:

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ από τον άνθρωπο

Αυτό σημαίνει:

Κρατάμε την ψυχραιμία μας
Μένουμε ακίνητοι
Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κτλ.
Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο
Σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι
Δεν τρέχουμε
7. Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο

Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να τα σκεφθούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.
Εφόσον η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή:
Φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να μιλάτε διαρκώς.
Μαζεύετε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή.
Καθαρίστε υπολείμματα από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.
Να θυμάστε ότι η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή καθώς και ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την περιοχή ως πέρασμα.
Ενημερώστε τις τοπικές αρχές: Δήμο, Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία
Ενημερώστε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στα τηλέφωνα 2310 555920 (Δε ως Πα, 9.00-17.00) και 23860 41500 (κάθε μέρα –εκτός Τετάρτης- και τα σαββατοκύριακα 9.00-17.00).